SMKBBU

   MAKLUMAN PENTING **Pembukaan sekolah bagi tahun 2021 ialah pada 20 Januari 2021. Pelajar yang terlibat ialah tingkatan 5 (2020). Kemasukan pelajar tingkatan 1 hingga 5 sesi 2021 dan pelajar Pendidikan Khas akan dimaklumkan nanti. Semua ibu bapa dan penjaga diharap dapat memastikan anak yang dihantar ke sekolah dalam keadaan sihat. SMKBBU komited memberi yang terbaik untuk warga pelajarnya. SMKBBU MANTAP DAN HEBAT!

Ketagih Permainan Video Diklasifikasikan Sebagai Sakit Mental – WHO

 

Sumber: https://amazingnara.com/

Dalam kemaskini WHO terkini dalam Klasifikasi Penyakit Kebangsaan (ICD) menerusi drafnya yang ke-11, ketagihan permainan video telah termasuk dalam kategori mental, tingkah laku atau neurodevelopmental (dikenali sebagai gangguan perkembangan).

Menurut laporan agensi berita China, Xinhua, untuk mengenalpasti dan mendiagnosis penyakit ini, seseorang itu sukar atau gagal mengawal sifatnya ke atas permainan tersebut sekaligus memberikan keutamaan kepada permainan video berbanding perkara lain.

Corak tingkah laku demikian adalah tahap kritikal yang cukup untuk menunjukkan kemerosotan ketara dalam kehidupan peribadi, keluarga, sosial, pendidikan, pekerjaan atau perkara-perkara lain yang berkaitan.

Dalam pada itu, ICD telah digunakan oleh pakar kesihataan sedunia dan berfungsi sebagai piawai antarabangsa untuk menentukan keadaan kesihatan dan penyakit.

Kematian secara mengejut dan gejala fizikal dapat dikaitkan kepada permainan atas talian telah meningkat dalam tahun sebelumnya.

Pada tahun 2014, seorang wanita berusia 27 tahun telah dilaporkan mati secara mengejut selepas bermain permainan video tanpa henti selama 10 jam.

Manakala pada tahun 2015, remaja lelaki berusia 17 tahun telah dihantar ke wad kecemasan dan meninggal di hospital selepas terjatuh koma ketika bermain permainan video.

Dia dilaporkan telah bermain permainan berkenaan hampir 22 hari tanpa henti dan hanya berhenti bermain untuk makan dan tidur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.